Welkom op mijn blog!

Hier vindt u verhalen over mijn wijnreizen en wijn- en spijscombinaties en alle andere dingen die met wijn te maken hebben.

Hopelijk vindt u het leuk en doet u ideeën op!


Coteaux du Layon

Coteaux du Layon is een heerlijke zoete wijn gemaakt van de Chenin Blanc druif.

We hebben deze wijn geprobeerd toen we op wijnreis waren in de Loire vallei. Uiteraard waren we meteen verkocht! Een heerlijke zachte en toch lichtfrisse zoete witte wijn gemaakt door beschimmelde druiven. Dit klinkt misschien raar, maar een goedaardig schimmel, genaamd Botrytis Cinerea zorgt ervoor dat de druiven verschrompelen doordat het water verdampt en er een siroopachtige en suikerrijke substantie achterblijft in de druif. Hier maken ze dan een zoete wijn van. Echt heerlijk! De meest bekende zoete wijn gemaakt op deze manier is natuurlijk Sauternes uit Bordeaux. Alleen is deze wijn gemaakt van voornamelijk Semillon en Sauvignon Blanc. Omdat Sauternes en Roquefort kaas de klassieke wijn- en spijscombinatieis, heb ik dat ook geprobeerd met Coteaux du Layon.

Ik moet zeggen dat de klassiek combinatie nog steeds het beste samengaat. Ik vond de Coteaux een beetje wegvallen bij de sterke smaak van de Roquefort. Misschien als je een mildere versie van de Roquefort zou gebruiken, dat het dan beter samengaat.

Coteaux du Layon

Coteaux du Layon is een heerlijke zoete wijn gemaakt van de Chenin Blanc druif.

We hebben deze wijn geprobeerd toen we op wijnreis waren in de Loire vallei. Uiteraard waren we meteen verkocht! Een heerlijke zachte en toch lichtfrisse zoete witte wijn gemaakt door beschimmelde druiven. Dit klinkt misschien raar, maar een goedaardig schimmel, genaamd Botrytis Cinerea zorgt ervoor dat de druiven verschrompelen doordat het water verdampt en er een siroopachtige en suikerrijke substantie achterblijft in de druif. Hier maken ze dan een zoete wijn van. Echt heerlijk! De meest bekende zoete wijn gemaakt op deze manier is natuurlijk Sauternes uit Bordeaux. Alleen is deze wijn gemaakt van voornamelijk Semillon en Sauvignon Blanc. Omdat Sauternes en Roquefort kaas de klassieke wijn- en spijscombinatieis, heb ik dat ook geprobeerd met Coteaux du Layon.

Ik moet zeggen dat de klassiek combinatie nog steeds het beste samengaat. Ik vond de Coteaux een beetje wegvallen bij de sterke smaak van de Roquefort. Misschien als je een mildere versie van de Roquefort zou gebruiken, dat het dan beter samengaat.