Welkom op mijn blog!

Hier vindt u verhalen over mijn wijnreizen en wijn- en spijscombinaties en alle andere dingen die met wijn te maken hebben.

Hopelijk vindt u het leuk en doet u ideeën op!


Cursusdag

Van de week heb ik een hele dag examen training 'Tasting' gehad. Daarbij heb ik tot 18 verschillende wijnen mogen proeven en beoordelen! Van Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc tot een uiterst dure Bordeaux uit de Haut-Medoc. Vanalles passeerde de revue.

Het tasting onderdeel is een groot deel van het af te leggen examen. Je moet immers kunnen omschrijven hoe de wijn eruit ziet, welke aroma's er zijn, hoe de smaak is, wat de kwaliteit is en of de betreffende wijn nog te rijpen is op de fles. En die omschrijvingen moeten volgens een strict protocol gemaakt worden. Je kunt er niet zomaar wat uitflappen, maar duidelijke en gedetailleerde wijntermen gebruiken. Ik kan je zeggen dat het heel erg moeilijk is.

Nu vond de examendag plaats in Meerle (Belgie), maar ik moest nog naar huis rijden. Gelukkig had ik een spittoon bij (zo'n spuugbakje), wat tevens verplicht is tijdens de tasting. Zelfs dat vereist enig oefening! Het kundig uitspugen van een straaltje wijn. In het begin droop het langs mijn kin en op mijn kleren, maar na 18 wijntjes kan ik nu zeggen dat ik een geoefend 'spitter' ben. En ik merkte helemaal niet dat ik 18 wijntjes op had! Gewoon hartstikke nuchter!




Cursusdag

Van de week heb ik een hele dag examen training 'Tasting' gehad. Daarbij heb ik tot 18 verschillende wijnen mogen proeven en beoordelen! Van Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc tot een uiterst dure Bordeaux uit de Haut-Medoc. Vanalles passeerde de revue.

Het tasting onderdeel is een groot deel van het af te leggen examen. Je moet immers kunnen omschrijven hoe de wijn eruit ziet, welke aroma's er zijn, hoe de smaak is, wat de kwaliteit is en of de betreffende wijn nog te rijpen is op de fles. En die omschrijvingen moeten volgens een strict protocol gemaakt worden. Je kunt er niet zomaar wat uitflappen, maar duidelijke en gedetailleerde wijntermen gebruiken. Ik kan je zeggen dat het heel erg moeilijk is.

Nu vond de examendag plaats in Meerle (Belgie), maar ik moest nog naar huis rijden. Gelukkig had ik een spittoon bij (zo'n spuugbakje), wat tevens verplicht is tijdens de tasting. Zelfs dat vereist enig oefening! Het kundig uitspugen van een straaltje wijn. In het begin droop het langs mijn kin en op mijn kleren, maar na 18 wijntjes kan ik nu zeggen dat ik een geoefend 'spitter' ben. En ik merkte helemaal niet dat ik 18 wijntjes op had! Gewoon hartstikke nuchter!